Zlatarna Jakšić

Glagoljica kao inspiracija

Zlatarski obrt Biserke Jakšić osnovao je Božidar Jakšić davne 1958. godine preuzevši obrt od poznatih zlatarskih majstora koji su imali “Prvi jugoslavenski atelier za izradu finog nakita”. Biserka Jakšić naslijedila je obrt od oca Božidara i cijeli je život provela u radioni, u kojoj je usavršila zlatarski zanat.

Biserka Jakšić završila je i Školu primijenjene umjetnosti – odjel metal, te izučavala zanat kod majstora zlatara Stjepana Balje i Božidara Jakšića, oba nosioca umjetničkog statusa. Također, posjeduje tradicionalni i umjetnički status te je obrt pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i kulturne baštine.

Godinama je sudjelovala na sajmovima, revijama te izložbama nakita, a organizirala je i brojne samostalne poput one u Muzeju za umjetnost i obrt u stilu art decoa. Nacrt nakita spominje kao izuzetno važan dio zlatarskog posla, a ručnu izradu nakita zanatski je dovela do savršenstva zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu.

zlatarnica_jaksic23

Posebno ističe kolekciju “Glagoljica – ciklus za sjećanje” koja govori o trenutku i našoj dugoj povijesti, a obuhvaća slova na glagoljici koju i turisti obožavaju. Sudjelovala je i na brojnim sajmovima, od Zlatne igle do različitih revija.

Biserka Jakšić dizajnira i izrađuje nakit skoro pa isključivo prema narudžbi, reciklira zlato koje klijenti donesu te veže kamenje poštujući zlatarski zanat.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu