Zlatarna Dijamant

Obiteljska ljubav
prema zlatarstvu i draguljarstvu

Obitelj Crkvenac zahvaljujući zavidnoj zlatarskoj pozadini svakako je jedna od najzaslužnijih za razvoj i usavršavanje zlatarskog obrta u Zagrebu. Vlado Crkvenac kao vlasnik zlatarskog obrta Dijamant, zastupnik u skupštini grada Zagreba i predsjednik odbora za gospodarstvo i zamjenik predsjednika odbora za financiranje svakodnevnim radom njeguje obrtničku tradiciju.

Nakon dugogodišnjeg učenja kod poznatih zagrebačkih obrtnika zlatara i deset godina radnog iskustva Vlado Crkvenac 1979. godine otvara zlatarski obrt Dijamant smješten u samom centru Zagreba, u Gajevoj 4. Kao pročelniku ceha zlatara i predsjedniku komisije za majstorske ispite uz licenciranje zlatarskih radionica1994. godine dodijeljen mu je status umjetničkog obrta.

zlatarna_dijamant23

Od 1992. godine radi i kao sudski vještak za zlatarstvo i draguljarstvo, a sve znanje i neizmjernu ljubav prema zlatarstvu i draguljarstvu prenio je na obitelj. Supruga Ksenija Crkvenac vrsna je prezentatorica nakita, kći Sandra zlatarski majstor i diplomirana gemologinja, a sin Mario zlatarski majstor i programer za laserske i CNC gravure. Oboje su također i  sudski vještaci za zlatarstvo i draguljarstvo, a početkom 2016. godine postaju i ravnopravni partneri u obiteljskom obrtu.

Osim bogate kolekcije unikatnih komada nakita izrađuju nakit prema narudžbi te replike i popravak antiknih komada, a osim što izrađuju sve vrste gravura, nude i mogućnost ugradnje dragoga, sintetskog i umjetnoga kamenja.

Cijeli rad temelje na ručnom radu, a kći Sandra ponosna je na nesvakidašnju titulu gemologa, procjenitelja dragoga kamenja, dijamanata i bisera. Nakon školovanja u Njemačkoj i kao rijetka žena u ovoj struci Sandra napominje koliko je teško biti žena u poslu procjenitelja nakita. Riječ je o specifičnom poslu identifikacije, procjene dijamanata i bisera koji zahtijeva neprestanu edukaciju i usavršavanje.

Za predan rad u zlatarstvu i obrtničkim udrugama Vlado Crkvenac dobitnik je najvećih priznanja Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb, Udruženja obrtnika grada Zagreba i grada Zagreba, od kojih se ističu Zlatne ruke Hrvatske obrtničke komore – najveće priznanje za rad i promicanje obrtništva.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu