Salon torbica Filipčić

Prepoznatljiva kvaliteta i estetika torbica Filipčić

Juraj Filipčić začetnik je tradicije torbica Filipčić. Zanat je izučavao u Zagrebu, a sedam godina je boravio i radio u Offenbachu. Tamo se usavršavao i stvarao financijske preduvjete za otvaranje vlastita obrta. Otvorio ga je 1967. godine u Zagrebu, u Ilici 49, a na istome mjestu nalazi se i danas. Od gotovo samih početaka s njim je i supruga Mira. S obzirom na to da je po struci službenica, u obrtu je, između ostaloga, zadužena i za administraciju.

„Danas je ostalo malo pravih majstora. Mi smo trebali proći kompletnu proceduru da bismo stekli taj naziv. Inspiraciju sam crpio na sajmovima diljem Europe kako bih svojim klijentima mogao ponuditi najnovije trendove u kombinaciji s kvalitetnom izradom. U tom procesu izrade volim svaki segment jer je to povezana cjelina. I drago mi je na kraju vidjeti zadovoljne klijente.“

salon_torbica_filipcic19

U ponudi salona su torbe, novčanici, remenje i ostala kožna galanterija te usluge popravaka. Od materijala koji privlače veću pažnju nalaze se oni reptilski. Zmijska i krokodilska koža imaju svoje obožavatelje svih dobi, a više njih je, naravno, među ozbiljnijim gospođama.

„Sretni smo kada vidimo da nam dolazi i treća generacija iz iste obitelji. Unuke nekada spominju i kako su njihove bake u našem salonu kupile svoju torbicu za maturu. Nekada su se više tražile serijski proizvedene torbice i one po narudžbi. Ljudi su više pažnje posvećivali modi i stilu, naše dame su držale do toga da se poprate europski trendovi. Danas je taj dio jako zanemaren. Više se ne gledaju toliko estetika i kvaliteta nego uglavnom praktičnost.“, objašnjava Mira.

Supružnici Filipčić navode i kako će, ako vremena za to budu pogodna, mlađi sin preuzeti obrt i nastaviti tradiciju. On bi ga mogao proširiti i modernizirati te zadržati prepoznatljivu kvalitetu i estetiku torbica Filipčić.

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu