Peroklinika

Najstariji servis nalivpera u Europi

Vjerojatno najromantičnije zanimanje za koje ste ikad čuli ono je popravljača nalivpera. Peroklinika je najstarija takva trgovina i servis u cijeloj Europi, priča nam vlasnica obrta Vlasta Keranović, koja je isti preuzela nakon suprugove smrti.

S tradicijom od 70 godina, Vlasta održava obrt živim i uz to sve planira otvoriti muzej posvećen penkali. Bez obzira na sve manju zastupljenost pisanja nalivperom, gospođa Vlasta i dalje čuva dijelove stare više od 50 godina.

Perokliniku je dugo godina vodio Vlastin suprug, koji je kao inženjer strojarstva izrađivao određene alate za popravak nalivpera.

peroklinika14

Što se tiče procesa popravka, svako nalivpero treba rastaviti, oprati i provjeriti te je svako specifično samo po sebi. Vlasta Keranović ponosno ističe i hrvatski suvenir osmišljen još tijekom Univerzijade – repliku prve mehaničke olovke Slavoljuba Penkale.

Njihov suvenir svojedobno je i prvi hrvatski predsjednik poklonio državnicima svijeta, a Vlasta ne krije želju da bogatu zbirku pisaćeg pribora ostavi Gradu Zagrebu nakon smrti.

Nekad je Zagreb imao 24 obrta za popravak nalivpera, a danas je njezin obrt jedini u Europi, zbog čega se Vlasta Keranović trudi održati baštinu živom te vjeruje kako će radnju nastaviti voditi njezin sin.

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu