Vjerni čuvari tradicije i kulture – Etno radionica Čehulić i Obrt za ručno tkanje Radočaj

Hrvatske narodne nošnje i općenito ručno tkani predmeti predstavljaju dio kulturne baštine i neodvojivo su povezani s načinom života te reflektiraju društvene i kulturne posebnosti  pojedinih zemljopisnih područja i podneblja. Također su izraz i likovnog shvaćanja te odražavaju razne povijesne utjecaje. Po načinu odijevanja prepoznavalo se odakle osoba dolazi. Odjevnim predmetima i drugim raznim ručno tkanim detaljima izražavala se pripadnost, pa su važan dio našega nacionalnog naslijeđa.

 

Hrvatske narodne nošnje i općenito ručno tkani predmeti vrlo su raznoliki i bogato izrađeni, a od zaborava ih čuvaju vrhunske majstorske radionice u našem gradu i okolici. Nositelj certifikata Izvorno hrvatsko, Etno radionica Čehulić, osnovana je kako bi očuvala tekstilno rukotvorstvo Vukomeričkih gorica, Turopolja, Posavine, Pokuplja, kao i panonske zone folklornog područja. Primarna djelatnost su tkanje i izrada narodnog ruha isključivo na starim (više od 100 godina) tkalačkim stanovima. Izrađuju  i nakit za narodne nošnje te vrše usluge održavanja narodnih nošnji. U Etno radionici Čehulić imate jedinstvenu priliku ostvariti sve potrebe za originalnim ručno tkanim narodnim nošnjama ženskog i muškog tipa. Ovu cjelovitu ponudu obuhvaćaju i originalne ogrlice nanizane od perlica, koralja,”škuda” ili “talira” – starog novca. S posebnom vještinom izrađuju poculice – autohtona pokrivala za kosu za žene – i peče – pokrivala za glavu koja idu na poculicu. Tehnikom “duplanja“, u izvedbi  lan, svila i pamuk, izrađuju doista jedinstvene ručno tkane stolnjake i nadstolnjake, koje toplo preporučujemo jer su zaista prekrasni. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama www.etno-cehulic.hr.

 

Još jedna čuvarica tradicije, gospođa Nevenka Radočaj, osnovala je Obrt za ručno tkanje i izradu suvenira. Uspješno se bavi izradom unikatnih ručnih radova od pamuka i lana te originalnih sačuvanih ručno tkanih materijala. Proizvode krase osobita estetika, kvaliteta izrade i raznovrsna ponuda od salveta, ručnika, stolnjaka i zastora do slika, ukrasnih vrećica, amblema, zastavica i još mnogih maštovitih varijanti tkanih suvenira. Obrt Radočaj posluje na adresi Katanci I 16, +Posavski bregi, a kontakt-telefon je +385 98 9755 256. Nas su ovi obrti nadahnuli da za skorašnje blagdane i dekoriranje doma tamo nabavimo nekoliko sasvim posebnih komada – ručno tkanih stolnjaka, nadstolnjaka i salveta. Vjerujemo da će se uz okićenu jelku i društvo dragih ljudi savršeno stopiti u ugodno okruženje svakog doma. Na bogatom stolu, ispod sjajnih pladnjeva, tanjura, čaša i svijeća, unikatni stolnjak i salvete dodat će notu fine estetike i domaći osjećaj topline, pa će uživanje u dobroj hrani i druženju biti još ugodnije.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu