Trampolini- zabava za sve generacije

Trampolin je iznimno zabavni rekvizit za korištenje u slobodno vrijeme. Uz zabavu, nudi ugodnu i zdravu aktivnost za velike i male. Vježbe na trampolinu razvijale su se kroz povijest u mnogim segmentima. Pretpostavlja se da je prva varijanta skakanja u vis pomoću dodatnog rekvizita nastala među eskimskim narodom, kad su se u igri i za zabavu međusobno bacali u zrak koristeći napetu tuljanovu kožu koju su držali rukama za krajeve.

 

Inspirirani gledanjem cirkuskih umjetnika kako padanjem u zaštitnu mrežu te odbijanjem od nje rade akrobatske elemente, prvi trampolin današnjeg oblika osmislili su gimnastičari George Nissen i Larry Griswold 1934. godine. Spravi su dali naziv po španjolskom izrazu za odskočnu dasku „trampolin“. Ubrzo je i  vojska uočila prednosti tako konstruirane sprave te su je počeli primjenjivati u obuci američkih vojnih pilota za vrijeme Drugog svjetskog rata. Danas je trampolin, osim za dječju igru, namijenjen i za vježbanje odraslih. Jer kako se najlakše vratiti u djetinjstvo, izgubiti poneki kilogram te ojačati srce i tijelo? Trampolinom! Energična je to vježba ‘low impact’ udarca koja jača muskulaturu i tijelu daje tonus. Od 2000. godine na Ljetnim olimpijskim igrama u Sydneyu trampolining postaje i dio olimpijskog programa.

Danas u mnogim parkovima možete pronaći trampoline namijenjene zabavi i sportskim aktivnostima, a mnogi u vlastitim dvorištima imaju ovaj zanimljivi sportski rekvizit.

Kako bi trampolin služio svrsi, neodvojivi dio koji mu daje kvalitetu i funkcionalnost su opruge. Te važne metalne komade za proizvodnju trampolina i ljuljački, koji se također koriste u industriji strojeva, automobilskoj industriji, poljoprivrednim, tekstilnim, građevinskim te drugim strojevima; od davne 1969. godine proizvodi obrt Proizvodnja opruga Jatić. U radionici obrta proizvode se sve vrste tehničkih opruga od 0,2 mm do 25 mm promjera žice te opružni elementi od 0,3 mm do 3 mm debljine trake. Izrađuju se od najkvalitetnijih materijala, a njihova primjena je zaista široka. Osim s vodećim hrvatskim poduzećima, ovaj obiteljski obrt uspješno surađuje i s brojnim malim proizvođačima kojima su u proizvodnji potrebne opruge. Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim oprugama, s povjerenjem se obratite stručnom timu Opruga Jatić na adresi Japetićka 18, gdje će prema vašim potrebama i željama izraditi savršene opruge za razne namjene.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu