Sveti Nikola – omiljeni svetac djece, pomoraca i siromašnih – danas praznik veselja i darivanja

Sveti Nikola, čudotvorac, zaštitnik djece, pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih svetaca u našoj tradiciji. Živio je u četvrtom stoljeću u maloazijskom gradu Patari, luci na mediteranskoj obali današnje Turske.

 

Već kao mali Nikola je volio sve ljude oko sebe, čemu su ga naučili njegovi dobri roditelji koji, nažalost, brzo umiru i Nikola ostaje sam. On nasljeđuje njihovo bogatstvo, a kako nikada u sebi nije nosio oholost,  uvijek je imao srca za potrebite.

Spomen na dan svetog Nikole slavi se 6. prosinca. Na taj se dan u suvremenom svijetu, na veliku radost djece, održala i zaživjela tradicija darivanja malih poklona. Oni se prema običaju daruju u uredno očišćene cipelice i čizmice, koje se uoči noći Svetog Nikole ostavljaju na prozoru ili  drugome mjestu u domu. Tijekom noći odrasli ukućani uredne i blještave čizmice napune slatkišima, zlatnom šibom povezanom crvenom mašnicom i raznim sitnicama koje će ujutro razveseliti najmlađe. Isto tako, bez obzira na to što na ovaj praznik uglavnom odrasli daruju djecu, i mnogi stariji  također iskoriste taj dan kako bi najbližim i najdražim ljudima  sitnicom iskazali pažnju te pružili radost i ljubav.

 

Kako biste obradovali najmilije dražesnim sitnicama, tradicionalne zlatne šibe potražite u našim majstorskim cvjećarskim ateljeima; u cvjećarnici „Marijan“, jednoj  od najstarijih cvjećarnica na Kvaternikovu trgu, cvjećarnici  “Tea” na adresi Remetska cesta 4 a te cvjećarnici „Poppy“ na lokaciji Biškupec breg 7 u zagrebačkim Remetama. Svi izrađuju maštovite kreacije za obilježavanje ovoga veselog  blagdana, koji je ujedno i uvod u najsvečaniji dio godine uoči Božića i Nove godine.

 

Trebate li nove kvalitetne i maštovite dječje cipelice i čizmice u koje ćete tijekom noći Svetog Nikole najmlađima ubaciti slatke male darove, pogledajte ponudu kreativne radionice cipela Valek u Ilici 47. Široki spektar materijala u svim bojama s mogućnošću kombiniranja raznovrsnih ukrasa te isključivo ručni rad sigurno će zaokupiti vašu pažnju, a najmlađima pružiti maksimalnu udobnost s posebnim štihom sasvim posebnog dizajna. Tražite li bezvremenski poklon za neku čizmicu, predlažemo i zlatarnice Bashota, koje posluju na adresama Ilica 37 i Ilica 69. Bogata kolekcija dekorativnih privjesaka i narukvica s motivima igračaka, glazbenih instrumenata, srčeka i drugih predmeta u kombinaciji sa zlatom, srebrom i emajlom posvećena je licitaru i šestinskim detaljima pa će biti idealan poklon za svakog tko nosi Zagreb u srcu. U knjigovežnicama Klanac (Bednjanska 15), Hudetz (Gundulićeva ulica 29), Knjigoprint (Ilica 55) i Knjigovežnici 1924 (Ulica fra Grge Martića 5) možete prema želji odabrati materijale i dezene te od njih naručiti ručno izrađen spomenar za vaše dijete ili unikatni poslovni rokovnik ili dekorativnu bilježnicu za najbolju prijateljicu. Izbor za male poklone zaista je šarolik, zato prošećite našim stranicama i detaljnije razgledajte kreativne kataloge s ponudom proizvoda ovih tradicijskih zagrebačkih obrta.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu