Šarm starih zagrebačkih češljara i frizera

Sve rjeđe viđamo češljaonice, nekada popularna mjesta druženja mahom za gospođe. Klasične češljaonice u potpunosti su zamjenili moderni frizerski saloni, a na Zagreb Craftsu možete upoznati neke od najstarijih zagrebačkih majstora frizure. Njihove priče traju više od pedeset godina, a svih veže ista vjera u budućnost posla koji istinski žive.

 

Ivan Prgomet preko pedeset godina bavi se frizerskim poslom i ne bi ga mijenjao ni za što. Malena radiona najbolje odražava duh nekadašnjih vremena s velikim kožnim sjedalicama i brojnim plaketama koje krase zidove. Ljubitelj klasičnih frizura s vremenom se okrenuo isključivo muškim frizurama pa tako frizira, brije i uređuje brojna poznata lica s hrvatske scene. Ivan Prgomet naglašava kako će obrt uskoro zatvoriti, a prije nego se to dogodi, svakako ga posjetite na adresi Ilica 146.

Zahvaljujući osamdesetogodišnjem postojanju, frizerski salon Kincl proglašen je nematerijalnom kulturnom baštinom. Nakon otvaranja 1937. godine od strane supružnika Kincl, posao preuzima kćer Vesna Murtić s čijim odlaskom u mirovinu, salon preuzima Marijana Habijanec. Zahvaljujući njoj baština je očuvana, a salon se okrenuo modernijim tehnikama s ciljem daljnjeg razvoja.

Pretpostavljamo da o zanimanju češljara nikada niste ni razmišljali, a Hrvatska se može pohvaliti jedinim takvim obrtom u Europi. Češljar Antun Penezić obnovio je izumrli zanat u mirovini kako bi nastavio tradicijsko zvanje. Zahvaljujući upravo jedinstvenom zanatu, Antun Penezić izrađuje rukotvorine za ljude izvan Hrvatske te ne namjerava prestati. Još uvijek vjeruje kako će se naći osoba sa željom da nastavi češljarski zanat.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu