Pitali su nas: Što pokloniti prijateljima u inozemstvu, a da je originalno?

Puno nas ima prijatelje u inozemstvu koje prilikom posjete darivamo mahom domaćim proizvodima tipičnima za Hrvatsku. Kako je takvih puno, a platforma Zagreb Crafts kao stvoreno je mjesto za takve pothvate, odabrali smo šest proizvoda koji će oduševiti vaše prijatelje u inozemstvu.

 

Dominique Jurić – obrt Staklić

Akademska slikarica Dominique Jurić oduševljava kolekcijom suvenira “Zagreb u staklu” u kojoj je koristila šest poznatih motiva: kulu Lotrščak, Kamenita vrata, lanternu, tramvaj, šestinski kišobran i stari zagrebački oglasni stup. Osim tradicijskih motiva, Dominique izrađuje i božićne ukrasne od stakla, a sve privjeske možete pogledati ovdje.

 

Etno butik Mara

Dobro poznate Hrvatima u inozemstvu, svakako su Vesna i Mara Milković. Majka i kći njeguju tradicijsku baštinu kroz jedinstvenu priču Etno butika Mara. Kolekcija Mara Home sadrži jastučnice i posteljine s tradicionalnim elementima, a sigurni smo da će vaše prijatelje oduševiti bordure Bašćanske ploče. Za muškarce izrađuju kravate s elementima glagoljice koja je prepoznat suvenir diljem svijeta.

 

Zlatarski obrt Biserke Jakšić

Biserka Jakšić kao dizajnerica nakita prema narudžbi rado ističe kolekciju “Glagoljica – ciklus za sjećanje” koja kako kaže, govori o trenutku i dugoj povijesti Hrvatske. Kolekcija obuhvaća privjeske u obliku svih slova glagoljice, a posebno je obožavana među turistima.

 

Zlatarnica Bashota

Poznata zlatarska obitelj Hrvatske posvetila je cijelu kolekciju licitaru pa tako u ponudi imaju male privjeske, broševe, narukvice ili naušnice raznih oblika. Obitelj Bashota u izradni nakita koristila je motive starih drvenih igračaka, narodnih nošnji, glazbenih instrumenata i raznih predmeta iz nekadašnjeg domaćinstva. Za spomenutu kolekciju suvenira temeljenih na kulturnoj baštini, 2014. godine dobili su prvu nagradu stručnog žirija i publike na trijenalu Zagorskog suvenira. Kolekciju pogledajte ovdje.

 

Zlatarna Lapidarium

Unikatne kolekcije obitelji Nokaj oduševljavaju domaće, ali i strane goste. Upravo za njih kreirali su suvenir Zlatni licitar, kolekciju nakita posvećenu licitarskom srcu kao simbolu ljubavi. Ponosno ističu da je kolekcija uvrštena u japanski turistički vodič za mlade zbog čega im svake godine dolaze brojni posjetitelji s Dalekog istoka.

 

Paprenjaci 

Začetnica i vlasnica branda Paprenjak, inspiraciju za posao je pronašla u Šenoinu romanu “Zlatarevo zlato”. Slatko papreni kolačić, kao jedan od najprepoznatljivih zagrebačkih suvenira, popularan je među stranim gostima, a u prodaji su paprenjak original, lavanda, čokolada, integral i rogač.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu