OBRAZOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE NEMAJU ALTERNATIVU!

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i Zagrebačke županije u Jastrebarskom je 20. veljače, održan III. Obrtnički forum – Obrtništvo Zagrebačke županije.

 

Cilj foruma bio je pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva te malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije, a glavna tema ovogodišnjeg foruma bila je „Obrazovanje i zapošljavanje u obrtu“.

Govorilo se  o trenutnom stanju u obrtništvu županije, problematici srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, neregistriranom obavljanju obrtničkih djelatnosti, važnim medijskim projektima te o Strategiji razvoja OKZ do 2022. godine.

„Županija za obrtnike može napraviti puno, ona je tradicionalno obrtnička i niz godina bavi se njime, a obrtništvo to vraća dobrim rezultatima bez obzira na cjelokupnu gospodarsku situaciju. Ovaj forum organiziran je kako bismo komunicirali i vidjeli kakvi su problemi te kako se mogu riješiti“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Jedan od većih problema je onaj neusklađenosti obrazovanja s tržištem rada.

„Vjerujem da će država dati maksimalnu podršku dualnom obrazovanju, da učenici kada završe srednju školu budu spremni za kvalitetan rad, a ne da tek kada se zaposle počnu učiti kako bi se trebalo raditi“, rekao je župan Kožić

Dodao je i kako Hrvatskoj kronično nedostaje kvalificirane radne snage i kako se moramo riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu nešto loše.

„Moramo hitno zaustaviti odljev radne snage, ali želimo istaknuti i kako je puno primjera da se naši ljudi vraćaju jer niti vani nisu samo ”med i mlijeko”. Cilj i želja su nam zaposliti što više mladih za bolju budućnost svih nas“, poručio je Antun Trojnar, predsjednik udruženja obrtnika grada Zagreba.

U tom tonu govorio je i predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Mirza Šabić.

„Svi mi moramo znati da najvažnija stvar na svijetu nije gdje smo sada nego u kojem smjeru idemo“, rekao je gospodin Šabić naglasivši kako je najvažnije brinuti za budućnost obrtništva što prvenstveno znači usmjeravati mlade ka obrtničkim zanimanjima.

Olinka Pavić Perović iz 24sata prezentirala je tri projekta koji na različite načine povezuju medije i obrtništvo. Zagreb Crafts, online platformu na kojoj su obrtnici predstavljeni na jedinstven način, Projekt Biznis akademija, platformu za edukaciju obrtnika i poduzetnika o digitalnom marketingu i prodaji te kako JoomBoos, mreža najpoznatijih regionalnih influencera može pomoći popularizaciji obrtničkih zanimanja u populaciji tinejđera koji upravo biraju srednjoškolsko usmjerenje.

O bespovratnim potporama kojima Županija već godinama potiče gospodarstvo za Forum je govorio pročelnik Damir Fašaić, a o stipendiranju učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja pročelnica Županije za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac.

Zaključeno je kako će Gradovi i Županija u okviru svojih ovlasti i mogućnosti podržati rješavanje aktualnih problema obrtništva u cilju stvaranja što povoljnijih uvjeta na tržištu te će razmotriti mogućnosti većeg utjecaja i sudjelovanja obrtnika i poduzetnika u kreiranju gospodarskih kretanja.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu