Lekcije iz carstva stakla i kristala

Predmeti od stakla i kristala su među najimpresivnijim plodovima obrtničkog rada. Svojom zasljepljujućom, discipliniranom ljepotom očaravaju nas jednako snažno kao naše stare. Zapitali smo se što je zajedničko njihovim tvorcima. Nije nas iznenadilo da su ljudi koji s toliko vještine plove bestežinskim svijetom svjetlosti usvojili vrijedne pouke koje svi mogu primiti k srcu.

 

Prva lekcija: uvijek je moguće naučiti više

Dominique Jurić iz Ateliera Staklić utjelovljuje ovu maksimu. Akademska je slikarica na putu do realizirane majstorice vitraja slijedila zov svoje umjetnosti na njena izvorišta u Romontu i Chartresu.

Petra i Edvin Štih iz Obrta Saki isto tako iznova pronalaze načine da nadograde svoje znanje. Budući da će staklo i kristal svakako prije puknuti nego se saviti, krhko se znanje njihove obrade često stječe u krilu obitelji. Mentori s dovoljno strpljenja i dobre volje da oproste greške koje materijal ne trpi vrlo su rijetki izvan kruga najbližih. Ujedno, zajednički rad na ovako osobnim i jedinstvenim predmetima kao što su ručni radovi u njihovim kolekcijama zbližava.

 

Druga lekcija: pobijedite strah od nepoznatog

Dio procesa učenja je i stalna tranzicija, neprekidna fascinacija novim formama. To je jedini način na koji se može objasniti neobično široka paleta radova. Prebirući po spektakularnom nizu vaza, setova čaša za piće, dekorativnih tanjura i zdjela iz radionice Saki, teško je povjerovati da je riječ o proizvodima istih ruku. Tek nam uvid u to da rad u staklu i kristalu predstavlja svojevrstan jezik autora otkriva potpunu sliku. Potraga za novim dezenima je nastavak potrage za slobodom izražavanja.

Treća lekcija: prošlost se uvijek vraća u novom ruhu

Tehnike proizvodnje i obrade stakla stoljećima su bile ljubomorno čuvana tajna. Njihova povijest sačuvana je u podrumima muzeja, privatnim kolekcijama ili, u slučaju vitraja, usko vezana uz sakralnu umjetnost.

Izazov za nasljednike starih majstora sastoji se u uprezanju izražajnih mogućnosti svjetlosti i prizmatskih karakteristika stakla, obojanog stakla i kristala kako bi otjelovili vlastite ideje. Zaustavlja li se pogled na galantnim abažurima, lunetama i prozorima iz radionice Mađarčević Staklo Design? Želite li ostvariti kontemplativno ozračje u vlastitom uredu ili domu pomoću vitraja iz Ateliera Staklić? Ako ste odgovorili potvrdno, to je znak da su ovi umjetnici odgovorili na izazov i naslijedili zanos svojih prethodnika. Sve što cijenimo u prošlosti i dalje nas okružuje. Važno je to prepoznati kroz sve mijene i u bilo kojem obličju.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu