Krznarija Sumrak

Tradicija duga više od sto godina

 

Zadnjih desetak godina krznar Tomislav Sumrak na čelu je obiteljskog obrta. Naslijedio je posao od oca, koji je na tom položaju bio od 1968. godine. Tomislav je usavršavao zanat u Krznu Zagreb kako bi što objektivnije pristupio poslu, a kasnije stečene kompetencije uklopio u obiteljsku tradiciju.

U krznariji Sumrak izrađuju se krzneni ogrtači po mjeri, kape i kragne. Isto tako, obavljaju se popravci, prekrajanja i konstruiranje novih modela iz onih starih. Najčešće se koristi krzno lisice i nerca, a materijal ekološkog uzgoja uvozi se iz Danske. Kako bi ostali konkurentni na tržištu, krznari odlaze na sajmove. Jedan od poznatijih strukovnih sajmova je i onaj u Milanu. Tamo Tomislav, ujedno i član Svjetske krznarske organizacije, crpi inspiraciju i nove ideje. Iako se krznarska moda ne mijenja tako često, važno je biti upućen u sve novitete.

krznarija_sumrak08

“Najdraže mi je iz materijala dobiti odjevni predmet. Imam određene smjernice koje pratim, ali i kreativnu slobodu kojom mogu dobiti nešto jedinstveno. Ostalo je još nekoliko krznara u Zagrebu, no svatko ima svoj poseban stil. Žao mi je i što ovaj zanat izumire jer mlađe generacije više ne mogu upisati tu strukovnu školu. Volim svoj posao i namjeravam se baviti njime dok god sam radno sposoban”, navodi Tomislav.

U današnje vrijeme najviše se traže prekrajanja kaputa u nove modele, njihovo šišanje, ali i ljetno čuvanje. Krznarija Sumrak uglavnom ima dugogodišnje klijente, a za budućnost ne planira velike promjene. Kako Tomislav ističe, važno je uživati u ovom poslu i očuvati tradiciju.

Social hosted video URL is empty.

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu