Knjigovežnica 1924

Prostor pun povijesti, mirisa knjiga
i strojeva iz 19. stoljeća

Gospođa Vesna Hrkač treći je naraštaj koji je uspješno nastavio obiteljsku tradiciju knjigoveškog obrta u istom prostoru,  na istoj adresi. U Zagrebu je ostalo svega nekoliko klasičnih knjigovežnica koje sve rade ručno, a jedna od njih je šarmantna Knjigovežnica 1924, koja se može podičiti znanjem i vrsnim majstorima.

U nju ulazite spuštajući se starinskim stubama zagrebačke stare zgrade, ulazeći u prostor pun povijesti, mirisa knjiga i strojeva iz 19. stoljeća.

Ručni uvez diplomskih i magistarskih radova, doktorata, raznih novina i državnih glasila, stručne literature, imenika te mapa nisu njihov jedini talent. Vjerni klijenti kontinuirano dolaze, čak i generacijama. Kupuju stare knjige te ih daju u stručne ruke gospođe Vesne i njezinih majstora kako bi im podarili novi život u prekrasnim koricama.

knjigoveznica_192403

Kao što je dugovječna knjigovežnica, dugovječni su i vrsni majstori koji u njoj rade. Gospodin Mladen Vitez radio je i za gđu Tamaru Danilović Markulj, koja je naslijedila oca Pavla Danilovića, osnivatelja Knjigovežnice 1924. Sljedeće godine bit će točno 50 godina od kada s ljubavlju radi svoj posao u istom obrtu. Najmlađi majstor bavi se uvezivanjem već 37 godina.

Uvezuju i albume za fotografije te čak i note, po čemu su čak i poznati. Pokojni slavni dirigent Vjekoslav Šutej bio je prijatelj gospođe Vesne, pa su preko njega došli i mnogi drugi umjetnici.

Gospođa Vesna je apsolvirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer književnost i povijest umjetnosti, ali i diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti. Ona je, upravo zbog ljubavi prema umjetnosti, počela s restauracijom starih knjiga.

Popravak i restauracija posebnost su koja ih i izdvaja od drugih. Najstarija knjiga koju su popravili je latinski rječnik iz 16. stoljeća. Kroz njihove ruke prošla je i “Molitvena knjiga Vrata nebeska”, kupljena 1845. u Pečuhu, koju su restaurirali za Maticu Hrvatsku.

Posebna čast iskazana im je tijekom dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku, kada su radili mapu za fotografije dukata i zlatnika s njegovim likom prema narudžbi Novčarskog zavoda Hrvatske.

U Knjigovežnici 1924 razumiju emotivnu povezanost s knjigama te uz prekrasan ručni rad vaše kuharice, rječnici, molitvenici, Biblije i drage knjige dobit će pažnju koju zaslužuju.

KONTAKT BROJ:
+385 1 4611 444

E-MAIL:
knjigoveznica1924@gmail.com
knjigoveznica_1924@zagrebcrafts.hr

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak i utorak: 08:00-16:00h
Srijeda: 08:00-18:00h
Četvrtak: 08:00-16:00h
Petak: 08:00-14:00h

ADRESA:
Ulica fra Grge Martića 5;
10 000 Zagreb

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu