Klobučarska
radionica Cahun

Obiteljska tradicija od 1935.

 

Jedan od najdugovječnijih zagrebačkih tradicionalnih obrta klobučarska je radionica Cahun. Gotovo ne postoji osoba u Zagrebu koja nije upoznata s izlogom radionice u prometnoj zagrebačkoj ulici Pod zidom 8, a njihov ručni rad krasi ljude diljem Hrvatske više od 80 godina.

Davne 1935. godine radnju je otvorio djed današnje vlasnice Josipe Cahun, koja je preuzela posao od roditelja. Kao predstavnica treće generacije klobučarske obiteljske tradicije, Josipa je nastavila ručnu izradu šešira prilagodivši ih modernim trendovima.

Kao prepoznatljiv dio kulturne baštine Zagreba, umijeće izrade pokrivala za glavu prenose s generacije na generaciju, pa tako Josipa ne isključuje mogućnost da njezina kći nastavi obiteljsku tradiciju.

klobucarska_radionica_cahun07

Ručna tehnika izrade šešira postojana je kroz godine, a sva pokrivala i dalje izrađuju na drvenim i aluminijskim kalupima. Od materijala koriste zečju dlaku, koja je najzahvalnija za sve vremenske uvjete, a vunu koriste u izradi modernih kapa i popularnih francuzica.

Vremena kada je šešir predstavljao statusni simbol i svatko ga je nosio daleko su iza njih pa danas osim klasičnih šešira izrađuju sve vrste pokrivala – od marama do kapica s “coflekima”. Ponosno ističu suradnje s filmskom industrijom, kazalištima i umjetničkim društvima te napominju da strani gosti puno više cijene ručni rad. Njihova kvalitetna pokrivala prepoznale su žene i muškarci koji im se uvijek rado vraćaju po unikatni komad šešira s dugogodišnjim jamstvom.

Svaki šešir prolazi fazu kreacije i realizacije, nekoliko ruku u izradi te je kroz osamdesetogodišnji predani rad obitelji Cahun od iznimne važnosti za tradicijsku baštinu grada Zagreba.

KONTAKT BROJ:
+385 1 3886 944

E-MAIL:
cahun@zagrebcrafts.hr

WEB:
cahun.hr

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak-petak: 09:00-19:00h
Subota: 09:00-14:00h

ADRESA:
Pod zidom 8;
10 000 Zagreb

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu