Urarska radionica Lebarović

Legendarna zagrebačka
urarska radionica iz 1947.

Sigurno ste se tisuću puta našli ispod sata na glavnom zagrebačkom trgu i još sigurnije primijetili ime urara Lebarovića na impozantnoj uri.

Kao jedno od najpoznatijih zagrebačkih simbola i mjesta za nalaženje, neodvojivo je od urara Dalibora Lebarovića, glavnoga zaslužnoga “krivca” za sva vaša (ne)kašnjenja.

Legendarna zagrebačka urarska radionica osnovana je davne 1947. godine, kada je radionicu otvorio Simeon Lebarović, da bi je danas, kao šesti urar u obitelji, vodio Dalibor Lebarović.

dalibor_lebarovic13

Radnja osnovana prije sedamdeset godina zaslužna je za točno kucanje više od tristo satova diljem zemlje, a osim što ih gotovo svakodnevno provjeravaju, zaslužni su i za kompletnu izradu.

Izrađuju postolje, okvire i kazaljke postavljajući mehaniku. Nekad su u većoj mjeri radili crkvene satove, a danas postavljaju i servisiraju postojeće, uz manji obujam svakodnevnih urarskih popravaka.

Svi satovi se izrađuju prema individualnim željama, a Lebarovići napominju da je vijek trajanja kućišta sata i stupa minimalno 50 godina uz redovito održavanje.

Posjedujući širok spektar znanja, elektroniku satova rade sami, a specijalizirani su i za restauraciju svih vrsta ručnih i zidnih satova.

Savjetujemo vam da se ubuduće osvrnete malo oko sebe i možda otkrijete Lebarovićeve satove za koje niste ni znali da postoje

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu