Češljar Antun Penezić

Jedan od najstarijih obrta u Zagrebu

Biti po nečemu jedini u Hrvatskoj, ali i jedini u Europi, nešto je čime se ne mogu pohvaliti mnogi, no može češljar Antun Penezić. Iako je zakoračio u osmo desetljeće života, ovaj vitalni i simpatični obrtnik i dalje s mnogo strasti govori o češljarskom zanatu. Nakon školovanja i osmogodišnjeg rada u češljarstvu život ga je odveo drugim putem. U mirovini se sjetio  lijepog zanata i odlučio učiniti sve kako češljarstvo ne bi palo u zaborav. Izradio je kolekciju predmeta za Etnografski muzej, a nakon niza pozitivnih reakcija, 2006. godine, potpuno se vratio staroj ljubavi.

cesljar-antun-penezic21

Antun izrađuje sve vrste češljeva, unikatni nakit, ukrasne predmete i trzalice. Rogovi i dio bijele kosti eko su materijali od kojih izrađuje svoje predmete, a  osim što su zdravi, krase ih i divne boje. Češljevi su zdravi, potiču cirkulaciju i smiruju, a nakit je unikatan i ugodan za nošenje. Antun je sam osmislio i prilagodio većinu alata kojima obrađuje predmete tako da su i oni posebni.

“Taj interes koji ljudi pokazuju za moje rukotvorine i božanski materijal s kojim radim drže me u ovom poslu. Češljarstvo me psihički i fizički obogaćuje, a u svemu mi pomaže i supruga Mara Danica”, kaže Antun. Isto tako, nada se i kako će se pojaviti netko tko bi volio preuzeti znanje zanata na sebe i nastaviti tradiciju koju je on počeo.

Njegovu radionicu krase mnoga priznanja, između ostalih, i posebno priznanje za obnovu izumrlih zanata, kao prikaz etnoloških i kulturnih vrijednosti Hrvatske. Zbog jedinstvenosti i oznake hrvatskog proizvoda, Antunove rukotvorine našle su dom po cijelom svijetu, a on ih namjerava izrađivati dok god mu to okolnosti dopuštaju.

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu