Bashota

Jedan je od najdugovječnijih zlatarskih bastiona u Hrvatskoj

Zagrebačka obitelj Bashota jedan je od najdugovječnijih zlatarskih bastiona ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Zlatarstvom su se bavili diljem jadranske obale još početkom 20. stoljeća, a od 1942. godine posluju u Zagrebu. Nakon brojnih selidbi današnju zlatarsku tradiciju u Zagrebu su nastavili Đuro i Džan Bashota, a brat Robert vodi zlatarski obrt u Crikvenici.

Obiteljski posao nastavit će Đurina kći Maja Bashota, koja je cijeli život vezana uz zlatarsku radnju u Ilici 37. Brat Džan Bashota vodi trgovinu pokraj zagrebačkog Britanca, a braća zajednički izrađuju nakit koristeći isti prostor i strojeve.

Sve vještine koje posjeduju zahvaljujući dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji pretočili su u impresivan nakit rađen u stilu art decoa, ali i moderniji. Uz izradu jedinstvenih komada, bave se i popravcima nakita te antikviteta. Nekada su se više bavili kreiranjem nakita, a danas osmišljavaju suvenirske simboličke komade inspirirane tradicionalnim motivima.

bashota02

Cijelu kolekciju posvetili su licitaru pa tako nude male privjeske, narukvice, broševe ili naušnice u raznim oblicima. U kreiranju su koristili motive starih drvenih igračaka, dijelove narodnih nošnji, glazbenih instrumenata i drugih predmeta starih domaćinstava u kombinaciji sa zlatom, srebrom i emajlom. Cijela unikatna kolekcija sadrži pedesetak različitih motiva te su i više nego zadovoljni reakcijama kupaca.

Za spomenutu kolekciju suvenira temeljenih na kulturnoj baštini 2014. godine dobili su prvu nagradu stručnog žirija i publike na trijenalu Zagorskog suvenira, a Đuro i Džan dobitnici su brojnih priznanja udruženja obrtnika grada Zagreba.

Često rade i po narudžbi klijenta tako da prvo skiciraju detalje, koje tek poslije izrađuju u dogovoru s kupcem. Zahvaljujući isključivo ručnom radu i unikatnim komadima nakita, obitelj Bashota uspješno je sačuvala dugogodišnju zlatarsku obiteljsku tradiciju od zaborava.

Posjetite ih u njihovim trgovinama u Ilici 37 i Ilici 69.

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu