Atelier Staklić

Akademska slikarica koja se jedina
u Hrvatskoj bavi vitrajem

Akademska slikarica Dominique Jurić jedina je u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirala s tehnikom vitraja. Umjetnički staklarski atelier “Staklić” naslijedila je od oca Ivana, koji se staklom bavi od 1955. godine, a 1984. osnovao je obrt “Staklić”, koji danas vodi njegova kći Dominique.

Nakon što je prvo diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest umjetnosti i etnologiju), diplomirala je i slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, nakon čega usavršava tehniku vitraja u Francuskoj (Chartres) i u Švicarskoj (Romont). Stečenim znanjem udahnula je novi život starinskoj obiteljskoj radionici. Da zanat i umjetnost nipošto ne isključuju jedno drugo, dokazuje Dominique vršeći još uvijek usluge za građanstvo od rezanja i brusenja staklenih predmeta do izrade stakla za stolove, ormare ili vitrine.

Izrađuje vitraje za privatne potrebe, a u ponudu ateliera uvela je izradu vitraja za stambene i poslovne prostore. Dominique vitraj prilagođava svjetlosti, bojama i prostoru  poklanjajući mu karakter umjetničke slike.

staklic15

Izrada vitraja je isključivo ručni rad te uključuje skice, rezanje šablona, ručno rezanje stakla, ručnu obrada stakla i prilagođavanje olovnih profila koji drže konstrukciju .

Kao jedinstvena predstavnica ove čarobne tehnike, Dominique je osmislila nekoliko kolekcija kako bi vitraje približila širom spektru ljudi.

U kolekciji suvenira “Zagreb u staklu” koristila je šest poznatih zagrebačkih motiva: kulu Lotrščak, Kamenita vrata, lanternu, tramvaj, šestinski kišobran i stari zagrebački oglasni stup, a već radi na novim motivima.

Osim suvenirske kolekcije ističe i “Gabrielovu božićnu galeriju” koja je krenula s izrađivanjem božićnih ukrasa od stakla i “Gabrielovu uskrsnu galeriju” s uskrsnim motivima.

Tijekom godine organizira dječje likovne radionice izrade vitraja koristeći prozirne folije kako bi i najmlađi upoznali igru boja i svjetlosti na jedinstvenom uzorku. Specifičan slikarski atelier, kojih u Europi postoji svega nekoliko, najbolji je primjer truda Dominique Jurić da kroz umjetnost održi tradicionalni staklarski zanat itekako živim, čuvajući ga od zaborava.

KONTAKT BROJ:
+385 91 5879 232

WEB:
staklic.hr
vitrajidominique.com

E-MAIL:
staklic@staklic.hr
atelier_staklic@zagrebcrafts.hr

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak-petak: 08:00-15:00h; 17:00-19:00h
Subota: 08:00-12:00h

ADRESA:
Voćarska 25;
10 000 Zagreb

 

Posjetite izložbu Dominique Jurić u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju 20.7.2017.

Postavite pitanje ili naručite:

Unesite traženi pojam i pritisnite Enter za pretragu